april 23, 2018

Laat de show, do it slow!


Barbecueën doe je met verstand.

Als de zon in het land is, wordt de barbecue van onder het stof gehaald en wrijven we ons in de handen. BARBECUE!

Belgen zijn nu eenmaal Bourgondiërs en buiten koken is de laatste jaren helemaal ‘in de mode’. Buitenkeukens verrijzen in tuinen, vlees wordt gemarineerd en de pintjes worden koud gezet. En vaak, veel te vaak gaat het fout en lopen mensen ernstige brandwonden op.

Zorg er ook voor dat kinderen niet te dicht bij de barbecue staan en laat ze zeker niet zelf hun vlees van de grill nemen. Een ongeluk is snel gebeurd en kent vaak ernstige gevolgen.


Beter “safe” dan “sexy”

Als je achter de BBQ staat, draag je best katoenen kledij, minimum een short en een T-shirt. Draag ook altijd handschoenen en een schort: zo bescherm je jezelf tegen gensters, opspattend vet en plotse opflakkeringen van vuur.

Laat de show, do it slow

Barbecueën, dat is slow food en geen fast food. Neem je tijd om op een correcte manier de BBQ aan te maken. Met behulp van een schouw of aanmaakblokjes. Gebruik nooit aanmaakvloeistof, brandspiritus of andere licht ontvlambare vloeistoffen. En wacht tot de kolen grijs zien en er geen vlam meer te bespeuren is alvorens je het vlees erop legt. Zo voorkom je opflakkerend vuur tijdens het bakken.

‘Eerst denken en dan doen’

Zin in een BBQ? Luister even naar het weerbericht, check van waar de wind komt. Is het echt BBQ weer? Alvorens de BBQ aan te maken, plaats hem op een stabiele ondergrond en uit de wind, met voldoende ruimte om je errond te bewegen. Want een brandende BBQ verplaats je nooit! Plaats ook nooit een parasol of tent over de BBQ tenzij er enkele meter ruimte is tussen de grill en de overdekking.

‘Bakken doe je met verstand’

Als BBQ kok werk je met een grill die al vlug 300°C heet is. Elk contact, hoe kort ook, zal resulteren in een ernstige tweedegraads of zelfs derdegraads brandwonde. Reden te meer dus om te zorgen dat je voorzichtig omgaat met de BBQ en alvast het hoofd koel houdt. Zorg dat je stevig in je schoenen staat. Drink dus best geen glaasje teveel.


Enkele tips:

 • Alcohol bij de BBQ is gevaarlijk aangezien alcohol op de BBQ een steekvlam kan doen ontstaan en als je drinkt aan de barbecue heb je ook al snel gemorst.
 • Denk aan de veiligheid, zat barbecueën is niet veilig. Je kan gerust na het bakken en tijdens het eten nog iets alcoholisch drinken.
 • Denk aan de kleren die je draagt, ook deze zijn belangrijk voor het eventueel verbranden aan de BBQ. Als je gewone kleren aan doet is je lichaam al beschermt, dus bak niet in zwemkleren of bloot bovenlijf
 • Als je bakt houdt dan een emmer water/zand in de buurt voor het geval dat er toch vuur ontstaat. Je kan de BBQ snel blussen met zand en moest een persoon in brand staan neem dan meteen de emmer water om af te koelen.
 • Gebruik op de BBQ houten satéstokjes in plaats van ijzeren. Ijzeren stokjes worden heel warm waardoor je jezelf gemakkelijk kan verbranden.
 • Als je bakt ben jij verantwoordelijk voor de BBQ en voor alles wat er rond gebeurt!

Ben je toch verbrand geraakt?

 • Eerst water en de rest komt later. Hou je wonde 20 minuten onder lauw stromend water.
 • Is je brandwonde kleiner dan een 2 euro stuk? Behandel het dan thuis door flamigel te smeren.
 • Is je brandwonde groter dan 2 euro? Ga dan naar de dokter
 • Is je brandwonde grotere dan je eigen hand? Ga dan naar het ziekenhuis!
 • Als je kleren mee verbrand zijn, trek ze er niet af. Ingebrande kleding er af trekken kan er voor zorgen dat je ook je huid er mee af trekt. Laat dit doen door de dokter of in het ziekenhuis.
 • Het noodnummer bij brand is 112

Campagne

Campagnebeeld: download hier

Concept: Peter Van Rossum


In de media


Meer info

Wil je meer info over deze campagne dan kan je steeds contact opnemen met ons via info@leefbrandveilg.be

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial