Brand in natuurgebied Hageven na barbecue

NEERPELT – In het Neerpeltse natuurgebied Hageven heeft donderdag een stevige brand gewoed. In de omgeving van de Bergeiksendijk, aan het beeld Verkeerde Lieveheer, had een grasveld over een paar honderd meter vuur gevat. Er werden resten van een barbecuekit gevonden.

Een medewerker van bezoekerscentrum De Wulp werd gealarmeerd door een wandelaar die een grote hoeveelheid rook zag opstijgen. Onmiddellijk werd de brandweer verwittigd. Eventjes belemmerde laaghangende rook het zicht op de nabijgelegen Noord-Zuidverbinding, vlak voor de grens met Nederland. De brandweer van hulpverleningszone Noord-Limburg kon vermijden dat het vuur zich snel uitbreidde.

“Met twee bluswagens hebben we meteen ingezet op de twee flanken van het grasland dat in brand stond. Vermoedelijk ging het om een oppervlakte van honderd bij honderd meter”, vertelde brandweerkapitein Pieter Blommé. “Gelukkig zat de brand al grotendeels gevangen tussen twee paden en situeerde het vuur zich op grond waardoor een weinig risico was op overslag via bomen en struiken. De politie heeft wel even fietsers en wandelaars tegengehouden om geen onnodige risico’s te nemen.”

De brandweer was wel nog enige tijd in de weer met nablussen.

Naar een vermoedelijke oorzaak moest niet ver gezocht worden. “In het getroffen gebied zijn resten gevonden van een barbecuekit én een stapeltje hout waar de vuurhaard vermoedelijk is begonnen. Zelfs aanmaakblokjes werden aangetroffen. Voorlopig denke we dus logischerwijze in die richting.”

De ecologische schade zou op het eerste gezicht eerder beperkt zijn, zegt een medewerker van Natuurpunt.


TIP

Start nooit een barbecue in een droog grasland! Meer tips kan je terugvinden via deze link


Bron: Het Nieuwsblad


Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial